Weteringpad 50
3762 EN, Soest
035 - 60 20 656
info@etbbinnenenbuiten.nl
ETB Binnen en Buiten
ETB Binnen en Buiten
ETB Binnen en Buiten
ETB Binnen en Buiten
ETB Binnen en Buiten

Zonnedak Griftland College

27-06-2015

ETB Binnen en Buiten B.V. heeft de elektrische installatie gemaakt voor voorlopig het grootste zonnedak van de Gemeente Soest

OP HET GRIFTLAND COLLEGE SCHIJNT DE ZON ALTIJD

Persbericht

Het Griftland College heeft de afgelopen maand 695 zonnepanelen op het schooldak laten leggen.
Met dit dak – het grootste zonnedak van de gemeente Soest! – voorziet de school in een groot deel van haar elektriciteitsbehoefte: 45 % van het jaargebruik wordt nu op een zeer duurzame manier opgewekt.
Op woensdag 24 juni komt wethouder Jannelies van Berkel van de gemeente Soest naar het Griftland College om de zonnepanelen op het dak van de school officieel in gebruik te stellen.

Met deze overstap naar zonne-energie dient de school drie doelen.
Uiteraard en allereerst levert de school hiermee een bijdrage aan duurzame energiewinning en aan de beperking van de CO2-uitstoot. Duurzaamheid is een houding die de school in praktijk wil brengen, de school wil deze houding ook aan de leerlingen meegeven.
Het tweede doel is het betrekken van deze vorm van energiewinning in het onderwijs. Leerlingen zullen in lessen en bij proeven en onderzoeken in de praktijk kennismaken met de praktijk van duurzame energiewinning. In dit verband wordt samengewerkt met EnergieActiefSoest, een initiatief van burgers van Soest die op een praktische manier duurzame energie bevorderen.
Het derde doel is om de kosten van energie te verlagen, en dat zal goed lukken. De zonne-energie is, dankzij een subsidie van de rijksoverheid, goedkoper dan de energie die uit het reguliere net komt. En in het weekend en tijdens de zomervakantie, als de zon schijnt en de school gesloten is, levert de school elektriciteit aan het net. Inhoudelijk én economisch vaart het Griftland College wel bij deze stap: op de school schijnt de zon altijd.

Bij de officiële ingebruikneming door de wethouder onthult zij een display in de school, waarop zichtbaar is hoeveel kWh elektriciteit er die dag is opgewekt.
Voorafgaand aan deze onthulling wordt met het gezelschap het dak betreden om een indruk te krijgen van het grote aantal zonnepanelen. Na de onthulling maken leerlingen op een creatieve manier duidelijk voor hoeveel huishoudens elektriciteit opgewekt wordt.

Nieuws overzicht